Návštěva Kornelia Novaka a jeho přátel: Skutečné slovo na cestu

Nedokážu říct, kolik nevěřících lidí bylo Korneliovým svědectvím změněno.

Na kolik lidí z ulice sestoupil Duch svatý a dotkl se jejich srdcí.

V těch dvou dnech, kdy nám bylo umožněno, abychom se pouliční evangelizace účastnili, se na ulici zastavila spousta lidí: někteří přijali dárek v podobě knihy „Na scéně: Strhující příběhy“ s opravdovým zájmem, jiní pak s viditelným despektem.

Kéž bych to uměl říct, ale nemohu. Protože efekt, který se dostaví, nelze vysledovat. Nelze na něj nalézt účinnou metriku, jakýsi barometr, jenž by ukázal přesnou hodnotu. Lidé tu knihu dostali a měli možnost slyšet svědectví — a o to šlo. Nic hmatatelného — nic, co by přineslo okamžitou změnu.

Proto bych se tím ani nechtěl v tomto textu zabývat. Chtěl bych psát o tom, jak mě osobně se slova Kornelia a jeho přátel velmi dotkla. Ne, to není přesně to slovo – „praštilo mě mezi oči“ je trochu lepší.

Návštěvu Kornelia Novaka jsem bral jako jednu z mnoha evangelizačních akcí, mostový program, který umožní, aby lidé znovu slyšeli o Bohu. Samozřejmě, rozhodli jsme se tuto akci podpořit svým časem a modlitbami — je to součást práce, ke které se všichni cítíme zavázáni.

Stalo se ovšem něco, co jsem nečekal. Zaslechl jsem slova, která mě nutila přehodnotit můj dosavadní život. Slova, která se stala kouřovým signálem a navádí mě na nový směr. Jasnými, logickými argumenty (něco, co jsem v oblasti víra ani neočekával) složil Kornelius odpovědi na otázky, které si klademe: Je Bůh spravedlivý? Proč nepotrestá zlo, které se na Zemi děje? Proč to utrpení stále pokračuje?

Minulý týden jsem potkal člověka, který žije s Bohem. Člověka, který komunikuje s Bohem a dostává odpovědi na svá hledání. Vyhazovač z baru, který se stal misionářem. Chce někdo další důkaz o tom, že Bůh je nevypočítatelný?

Chtěl bych za náš sbor moc poděkovat Misijnímu výboru (Jirka & Lenka), Korneliovi, Anne a Markusovi za jejich odvahu a upřímnost.

Jak jsem napsal, nevím, kolika nevěřících lidí se tato akce dotkla.

Co vím, je to, že se jeden věřící člověk podíval do svého srdce a uviděl věci, které je třeba změnit.

Díky za to.

Záznamy kázání